Masterclass "Seaweed foraging, food & health"

Seaweed foraging, food & health är en utbildning som ger kunskap om tång för att bli forager, hålla egna event, hålla föredrag och laga mat med tång. Man kan så klart gå kursen för privat intresse också. 

Kursen ges on demand, vilket betyder att du kan börja när du vill. Kursen består av onlineträffar, en fysisk fältdag i Grebbestad och självstudier och övningar. Under hela kursen har du tillgång till läraren som mentor om du t ex vill skapa egna events och produkter. Inga förkunskaper behövs.

Denna kurs skiljer sig från alla andra kurser hos Catxalot genom att den ger en mycket djupare och bredare kunskap än övriga kurser och events. Det är en utbildning där du även investerar tid i övningar i köket och inläsning av ganska mycket kurslitteratur som vi valt ut utifrån kunskap och erfarenhet av vad som efterfrågas.

Detta lär du dig

  • olika arter
  • skördning
  • hantering
  • torkning
  • lagring
  • lagstiftning
  • matlagning 
  • medicinsk forskning och hälsoaspekter
  • hållbarhetsfrågor
  • tungmetaller
  • förädling
  • lite om odling

Mål

Du ska ha tillräcklig kunskap för att kunna svara på de vanliga frågor som ställs på ett event eller föredrag om tång. Du ska ha fått en mycket positiv upplevelse av havet, tången och dess betydelse och en vilja att förmedla upplevelsen vidare. Du ska efter avslutad kurs ha tillräckligt med kunskap för att kunna och våga experimentera med tång i mat.

Detta ingår i priset

  • 4 möten online med presentationer och samtal
  • 1 cookalong (matlagning) 
  • 1 fältdag i Grebbestad med gemensam matlagning
  • hyra av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset och skördeutrustning
  • ett paket med torkad tång för egna experiment
  • 1 Opinel tångkniv
  • kurskompendium och litteraturlista med vetenskapliga artiklar, böcker, filmer, poddar m.m.
  • receptkompendier
  • Tångguiden
  • kursintyg
  • reducerat pris på ett uppföljningsmöte i Grebbestad ca 6 månader efter avslutad kurs. Snorkling, matlagning, diskussioner.

Kursen passar
  • dig som vill jobba inom marin turism och naturturism
  • dig som vill bli forager
  • kockar
  • produktutvecklare och matkreatörer
  • dig som startar ett tångföretag
  • privatpersoner som vill lära sig mycket

Pris

9500:- exkl. moms. (11.875 :- inkl. 25% moms). Vid avbokning eller sjukanmälan fram till kursstart återbetalas hela summan. Om du blir sjuk under kursens gång kan du fullfölja kursen lite längre fram. Olycksfallsförsäkring: du får utnyttja din egen olycksfallsförsäkring om du skulle skada dig under fältdagen, så kolla att du har en försäkring.

Plats: Grebbestad & online
Datum: Du väljer själv när du vill börja. Fältdagen sker nån gång april-oktober. Kursen ges på begäran, vilket betyder att du kan börja när du vill. Om det funkar så kommer du att vara med på onlinemöten och fältdag tillsammans med andra som går kursen samtidigt.

Kurskompendium, litteraturlista och låda med tång skickas vid din kursstart när kursavgiften är betald.
Har du frågor? Kontakta Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299.


Intresseanmälan Masterclass

Kursledare Linnéa Sjögren

Linnea Sjögren driver företaget Catxalot AB som sedan 2014 har introducerat tång på den svenska marknaden. Hon har haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång sedan 2014 och har producerat tångprodukter under eget märke.
Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media.
Linnea har även under flera år försett flera av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med färsk tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intresse för nya etableringar av tångodlingar, produkter och nya företag i Sverige. Hon är sekreterare i branschföreningen Svenskt Vattenbruk och Sjömat. Linnea har skrivit boken Tångguide, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i 3000 exemplar. Läs mer om Linnéa.


"Kursen var verkligen en ögonöppnare för mer kunskap."

"Kursen har varit helt perfekt och väck min nyfikenhet för mer."

"Min nyfikenhet och förståelse har fördjupats i detta spännande ämne.".

Referenser

  • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. Msc-ambassadör.  

  • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.

  • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.

  • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist och författare när det gäller vilda växter och mat. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.

  • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.

Priser & nomineringar

Nyskaparstipendiet 2015
Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019

Boende i Grebbestad

Du få rabatt på följande hotell om du säger att du ska på kurs hos Catxalot.

Vandrarhemmet ligger mycket centralt i samhället bara några meter från kajkanten. Frukost kan man köpa själv i mataffären eller äta på trevliga caféet Sjögrens i Backen som har öppet alla dagar i veckan året runt.


Hotell med restaurang, bad, spa etc. Beläget bara några meter från havet - kontakta oss för rabattkod. Tanumstrand ligger strax söder om Grebbestads samhälle. Det finns en fin gång- och cykelväg in till samhället (30 min). Öppet året runt.

Litet hotell i en sjöbod i Grönemad 2 km från Grebbestads centrum. Mycket charmigt. Lite dyrare. Hotellet ligger direkt på stranden med fina stigar att vandra på längs havet. 
Cykel finns att låna.


Start up tång-företag

Elever från "Seaweed foraging, food & health"

Presentation av några elever som gått masterclass hos Catxalot. De flesta startar företag eller börjar jobba med tång i ett befintligt företag. Vissa går kursen av eget intresse.

Hayfenan

Eva-Maria Hay, Varberg. Tillverkar kort och tavlor med tång, föredrag, tångsafaris. Sprider kunskap och ödmjukhet om havets trädgård. Företag: Hayfenan

Taste by Louise

Louise Johansson. Kock, matstylist, cookalongs med tång. Vinnare av Sveriges Mästerkock 2011. Företag: Taste by Louise

Celectia

Kathrin är guide, sportdykare och UV-fotograf. Dykutfärder med tångtema, UV-foton och tångmatlagningskurser. Företag: Celectia 

Tångkullan

Anna Wångmar, Öckerö och Dalarna. Events och tångprodukter med hälsoprofil. Företag: Tångkullan

Ute på Udden

Jeanette Bäfverfeldt, Kalvsund Göteborg. Hemma hos-restaurang och events med tång. Företag: Ord & Smaker/Ute på Udden

Steninge Kuststation

Catarina Arvidsson på Steninge Kuststation. Boende, mat och upplevelser. Tång på menyn, events. Företag: Steninge Kuststation