Masterclass "Seaweed foraging, food & health"

Kursen Seaweed foraging, food & health är en utbildning om tång som ger dig den kunskap som behövs för att själv kunna starta event, kurs, hålla föredrag, upplevelse och äventyr där tång ingår. Kursen ger dig även kunskap i hur tång kan användas i mat och produkter. Kursen ges on demand, vilket betyder att du kan börja när du vill.

Kursen är lämplig för företag inom marin turism, naturturism, guideföretag, matturism/måltidsturism, restaurang, catering, matproducenter etc. Kursen passar också dig som vill bli forager och sälja tång till restauranger. Även privatpersoner eller företag inom andra brancher som t ex livsmedel som vill få kunskap om tång är varmt välkomna.

Under hela kursen har du tillgång till Linnéa Sjögren som mentor. Linnéa är lärare på utbildningen och grundare av Catxalot.
Kursen är både en introduktionskurs och fördjupningskurs, och omfattar kunskap om de olika arterna, skördning, hantering, torkning, lagring, lagstiftning, matlagning, medicinsk forskning, hälsoaspekter, hållbarhetsfrågor, miljögifter, tungmetaller, förädling samt lite om odling.

Målet är att du ska få tillräcklig kunskap (eller veta var du hittar svaret) för att kunna svara på alla de frågor som brukar ställas på ett event om tång, samt att du ska kunna ge inspiration till andra om du t ex arbetar som guide. Ytterligare ett mål är att du efter avslutad kurs ska ha tillräckligt med kunskap i matlagning med tång för att kunna och våga experimentera med mat och produkter med tång.


Kursen börjar med ett första onlinemöte där du får en introduktion till kursen och till tång. 
På det andra onlinemötet har vi en cook-along där vi lagar mat med torkad tång som skickats till dig och recept.

Det tredje mötet är en fältdag i Grebbestad. Vi är i vattnet och du får lära dig identifiera och plocka tång. Vi lagar lunch tillsammans på klipporna.

Det fjärde och sista mötet är online och ägnas åt bollande av idéer och tankar kring vad du vill använda din nya kunskap till. Helst i grupp.

Varje onlinemöte varar i ca 2 timmar.
Kursen ges på beställning. Du kan själv påverka studietakten och kursen är mycket flexibel. 


Detta ingår i priset

 • en fältdag i Grebbestad med lunch och fika. Datum för fältdag: nån gång april-oktober.

 • tre onlinemöten, varav ett är en cook-along (matlagning)

 • hyra av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset, flytväst och skördeutrustning

 • ett paket med torkad tång som skickas till dig på posten

 • en Opinel skördekniv/tångkniv

 • kurskompendium och litteraturlista med vetenskapliga artiklar, böcker, filmer, poddar etc

 • recept

 • Tångguiden

 • kursintyg 

Pris 9500:- exkl. moms. (totalt 11875 :- inkl. 25% moms). Anmälningsavgift på 1500:- exkl. moms betalas vid bokningen. Resterande belopp (8000:- exkl. moms) betalas senast två veckor före kursstart. Vid avbokning eller sjukanmälan fram t o m 1 vecka före kursstart återbetalas allt utom anmälningsavgiften.

Plats: Grebbestad
Datum: Du kan bestämma tidpunkten själv. Bästa tid för fältdagen är april-oktober. Kursen ges på begäran, vilket betyder att du kan börja när du vill.

Om du behöver övernatta i Grebbestad - se boendeförslag med rabatt nedan. Eller så kan du hyra rum hemma hos mig. Kurskompendiet och litteraturlista skickas när hela kursavgiften är betald.
Har du frågor? Kontakta Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299.


KURSLEDARE LINNÉA SJÖGREN
Linnea Sjögren driver företaget Catxalot AB som sedan 2014 har introducerat tång på den svenska marknaden. Hon har haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång/alger i sex år och har producerat tångprodukter under eget märke.
Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media.
Linnea har även under flera år försett flertalet av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intresse som kommer att leda till etablering av tångodlingar, produkter och nya verksamheter i Sverige. Linnea har skrivit boken Tångguide, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i 3000 exemplar.


REFERENSER

 • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. Msc-ambassadör.  

 • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.

 • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.

 • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist och författare när det gäller vilda växter och mat. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.

 • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.

PRISER & NOMINERINGAR
Nyskaparstipendiet 2015
Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019

BOENDE

Du får rabatt på priset på dessa hotell vid bokning hos dem:

Grebbestads vandrarhem/minihotell
Vandrarhemmet ligger mycket centralt i samhället bara några meter från kajkanten. Frukost kan man köpa själv i mataffären eller äta på trevliga caféet Sjögrens i Backen som har öppet alla dagar i veckan året runt.

Tanumstrand
Hotell med restaurang, bad, spa etc. Beläget bara några meter från havet - kontakta oss för rabattkod. Tanumstrand ligger strax söder om Grebbestads samhälle. Det finns en fin gång- och cykelväg in till samhället (30 min). Öppet året runt.

Everts Sjöbod
Litet hotell i en sjöbod i Grönemad 2 km från Grebbestads centrum. Mycket charmigt. Ligger direkt på stranden. Cykel finns att låna.