Kontakt och om Catxalot

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Svensk tång är nu etablerat i Sverige och det finns ett stort intresse. Fler tångföretag har fötts och tång har börjat leta sig in i livsmedelsindustrin. Catxalot utbildar nya tångföretagare i kursen Seaweed foraging, food and health. Se några av dem längre ner.

Kontakt

  • info @ catxalot.se
  • linnea @ catxalot.se
  • Tel. 070-914 72 99
  • Organisationsnummer 559031-6088
  • Postadress: Catxalot AB, Gata 23, 457 95 Grebbestad.


Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör. Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet.  Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi vill föra ut kunskapen om hur man skördar tång hållbart till andra människor, för tångens och havets skull.


Press

Här är artiklar m.m. om Catxalot och om tång. Det finns en del fakta och recept att hämta i dem.

Referenser

  • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. MSC-ambassadör.  
  • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.
  • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.
  • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist, herbalist och författare när det gäller ätliga vilda växter och örter. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.
  • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.Om Catxalot

Catxalot har under flera år försett större delen av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång. De brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intressen som leder till etablering av tångodlingar, nya produkter och nya verksamheter i Sverige. Catxalot har skrivit boken Tångguiden, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i 3000 tryckta exemplar. 

Jonas Pettersson och Linnea Sjögren startade företaget Catxalot 2014 och drev det tillsammans i sex år. Från januari 2020 driver Linnéa Catxalot ensam. 

Catxalot har introducerat tång på den svenska marknaden och har haft kurser och events i hur man skördar och tillagar svensk tång. De  tillverkade tångprodukter under eget märke 2014-2019. Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism. 

Några exempel på restauranger som Catxalot jobbat med:  vRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, Esperanto, Årets kock, Bocuse dÓr. 

PRISER & NOMINERINGAR
Nyskaparstipendiet 2015
Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019

Affärsidé

Catxalot vill vara den ledande källan till kunskap om tång som matvara i Sverige och inspirera både livsmedelsindustri och privatpersoner till att använda tång.

Start up tångföretag

Elever från "Seaweed foraging, food and health"

Presentation av några elever som gått fördjupningskursen hos Catxalot. De startar företag eller för in tång i ett befintligt företag. 

Hayfenan

Eva-Maria Hay, Varberg. Forager, plockning av tång till restaurang, events, trycksaker. Företag: Hayfenan

Taste by Louise

Louise Johansson. Kock, matstylist, cookalongs med tång. Företag: Taste by Louise

Celectia

Kathrin är guide, sportdykare och UV-fotograf. Dykutfärder med tångtema, UV-foton och tångmatlagningskurser. Företag: Celectia 

Tångkullan

Anna Wångmar, Öckerö och Dalarna. Events och tångprodukter med hälsoprofil. Företag: Tångkullan

Ute på Udden

Jeanette Bäfverfeldt, Kalvsund Göteborg. Hemma hos-restaurang och events med tång. Företag: Ord & Smaker/Ute på Udden

Steninge Kuststation

Catarina Arvidsson på Steninge Kuststation. Boende, mat och upplevelser. Tång på menyn, events. Företag: Steninge Kuststation