Catxalot arrangerar kurser och events för både privatpersoner och företag, håller föredrag och utbildar nya tångföretagare.
Se artiklar, radio och tv med Catxalot
Intervju med Linnéa Sjögren, Catxalot. Här finns många tips att hämta!
För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör. Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet. Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi vill föra ut kunskapen om hur man skördar tång hållbart till andra människor, för tångens och havets skull.
Hållbarhet och omsorg om havet är själva upprinnelsen till Catxalot. Vi visar hur havets nya råvara – tång – ska plockas på ett snällt sätt och vilken betydelse den har för planeten.
Vårt hemliga mål är att varje person som vi får att titta under vattenytan ska bli förundrad över hur vackert det är. De ska gå hem från våra events och kurser med en känsla av upptäckariver och kärlek till havet, vilket förhoppningsvis gör att de tar bättre hand om havet och "smittar" andra.
Allt som rör mat på våra events har ambitionen att vara så närproducerat och miljövänligt som det bara går. Vi till och med diskar med blåstång när gästerna har lagat mat på klipporna med det de plockat själva.
Vi ingår i Hållbarhetsklivet och Swedish Welcome (hållbar turism) och är även medlem i Naturturismföretagen och i branschföreningen Svenskt Vattenbruk och sjömat.
Catxalot försedde större delen av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång under några år. Några exempel på restauranger som de jobbat med är vRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, Esperanto men även tävlingar som Årets kock och Bocuse dÓr. De brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intressen som leder till etablering av tångodlingar, nya produkter och nya verksamheter i Sverige. De tillverkade tångprodukter under eget märke 2014-2019. Catxalot har skrivit boken Tångguiden, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i över 5000 exemplar. Hösten 2021 kom boken Plocka tång och strandväxter på NoK förlag som Linnéa Sjögren skrivit tillsammans med Karolina Martinson.
Under några år hade Catxalot en grupp medhjälpare som de kallade Tångdykerskorna. Gruppen bestod av ca 10 män och kvinnor 19-70 år som de kunde ta hjälp av när de fick stora beställningar på tång till restaurang. Flera av dessa tångdykerskor startade sen eget.
Sedan 2019 har Catxalot enbart kurser, föredrag och events om hur man skördar och använder tång och strandväxter för privatpersoner och företag. De utbildar även nya tångföretagare i masterclassen Seaweed foraging, food & health. De har också onlinekurser. De säljer (och trycker) fortfarande Tångguiden och den stora Tångaffischen.
Jonas Pettersson och Linnea Sjögren startade Catxalot i juni 2013, började med verksamhet 2014 och drev det tillsammans i sex år. Från januari 2020 driver Linnéa Catxalot ensam. Fr o m sommaren 2022 har Catxalot en filial i Grundsund samt bedriver verksamhet även på Smögen.
Catxalots manifest från 2014, skrivet av Jonas Pettersson. Det gäller i allra högsta grad fortfarande.
"Det är många som tycker saker om Catxalot just nu. Som gillar det vi gör, berättar hur enkelt för oss det blir att växa, hur vi ska göra för att ta steget över till storskalig produktion, expansion på andra marknader, hur dom kan sälja in oss till olika grossister, varuhuskedjor, stormarknader. Det är otroligt peppande och kul med all kärlek. Det är fantastiskt att så många tror på vårt företag och vår idé. Det är bara ett problem - vi vill inte växa okontrollerat.
PRISER & NOMINERINGAR
Vinnare av Nyskaparstipendiet 2015
Vinnare av Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019
Thordénstiftelsens Miljöpris 2021
Nominerad till Västra Gastronomiska akademins pris 2022
Vinnare 2022 av Måltidsakademiens pris för Årets Svenska Måltidslitteratur, kategori Undervisningslitteratur för boken Plocka tång & strandväxter.Vinnare 2024 av Västra Gastronomiska akademins pris i kategorin vetenskap, för boken Plocka tång & strandväxter.
Postadress: Catxalot AB, Gata 23, 457 95 Grebbestad. Catxalot, Grebbestad. Copyright © 2019