Tång, hav och kärlek.

Affärsidé

Catxalot vill vara den ledande källan till kunskap om tång som matvara i Sverige och inspirera både livsmedelsindustri och privatpersoner till att använda tång.


Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Svensk tång är nu etablerat i Sverige och det finns ett stort intresse. Fler tångföretag har startats och tång har börjat leta sig in i livsmedelsindustrin. Catxalot arrangerar kurser och events, håller föredrag och utbildar nya tångföretagare.

Hållbarhet

För oss signalerar ordet hållbarhet något som ska hålla in i framtiden. Att det vi gör idag ska kunna göras imorgon lika väl som om 10 eller 100 år utan negativa konsekvenser. Det genomsyrar allt vi gör. Det är helt centralt när vi skördar vildväxande tång i havet.  Vi sliter inte upp något med rötterna utan klipper för att främja återväxten. Vi vill föra ut kunskapen om hur man skördar tång hållbart till andra människor, för tångens och havets skull.


Kontakt

  • info @ catxalot.se
  • linnea @ catxalot.se
  • Tel. 070-914 72 99
  • Organisationsnummer 559031-6088
  • Postadress: Catxalot AB, Gata 23, 457 95 Grebbestad.

Press

Artiklar, radio och tv om Catxalot och om tång. Pst! Det finns fakta och recept att hämta i artiklarna.

Referenser

  • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. MSC-ambassadör.  
  • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.
  • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.
  • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist, herbalist och författare när det gäller ätliga vilda växter och örter. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.
  • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.Om Catxalot

Catxalot försedde större delen av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång under några år. Några exempel på restauranger som de jobbat med är vRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, Esperanto men även tävlingar som Årets kock och Bocuse dÓr. De brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intressen som leder till etablering av tångodlingar, nya produkter och nya verksamheter i Sverige. De tillverkade tångprodukter under eget märke 2014-2019. Catxalot har skrivit boken Tångguiden, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i över 3000 exemplar. Hösten 2021 kom boken Plocka strandväxter och tång på NoK förlag som Linnéa skrivit tillsammans med Karolina Martinson.

Under några år hade Catxalot en grupp medhjälpare som de kallade Tångdykerskorna. Gruppen bestod av ca 10 män och kvinnor 19-70 år som de kunde ta hjälp av när de fick stora beställningar på tång till restaurang. Några av dessa tångdykerskor startade sen eget. De träffas en gång per år och tångdyker tillsammans, bara för att det är kul.

Sedan 2019 har Catxalot enbart kurser, föredrag och events om hur man skördar och använder tång och strandväxter för privatpersoner och företag. De utbildar även nya tångföretagare i masterclassen Seaweed foraging, food & health. De har också onlinekurser

Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism. Läs artiklar: Catxalot i media. Med start höst/vinter 2021 är Catxalot även kontraktsodlare av tång i havet (Nordic seafarm). De kommer att ta ut små grupper i båt till en tångodling utanför Grebbestad (kunskapsturism). Mer info kommer.

Jonas Pettersson och Linnea Sjögren startade Catxalot 2014 och drev det tillsammans i sex år. Från januari 2020 driver Linnéa Catxalot ensam på deltid vid sidan om sitt arbete som bibliotekarie. Fr o m sommaren 2022 har Catxalot en filial i Grundsund.

Linnéa Sjögren är även sekreterare i branschföreningen Svenskt Vattenbruk och sjömat.

PRISER & NOMINERINGAR
Nyskaparstipendiet 2015
Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019
Thordénstiftelsens Miljöpris 2021