Frida Ronge lagar mat med alger i Nyhetsmorgon

Laga mat med alger och tång

Se när Frida Ronge lagar mat med tryffeltång, sockertång, rörhinna och dulse i filmklippet nedan (tv4).

Recept med tång

TÅNGCHIPS
  • färsk eller blötlagd torkad sockertång och/eller fingertång
  • neutral olja 
  • sesamfrön
  • ev. lite flingsalt

Om du använder torkad tång: lägg den i blöt i ca 20 min. Låt rinna av. Skär tången i bitar, ca 3×3 cm. Stek i olja i stekpanna eller wok på medelhög värme tills tången ändrar färg, får bubblor och blir krispig. Lägg på hushållspapper att rinna av. Strö över sesamfrön och ev. lite salt. 

Alternativ:

Tillaga chipsen i ugn på 180 grader tills de är krispiga. Doppa/bred olja på varje tångbit och lägg på ugnsplåt. Ca 20 min i ugnen.

TÅNGBRÖD

  • 3 g (3 krm) jäst

  • 300 g (3 dl) kallt vatten

  • 390 g (6,5 dl) mjöl

  • 6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt

  • 20 g torkad mald sockertång

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl och salt. Rör runt täck med plastfolie eller lock och låt stå över natten.

Häll ut degen på mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop till ett paket. Vänd degen upp och ner så öppnar den sig inte i skarven när den jäser. Sätt ugnen på full värme. Placera en ugnsplåt på mittenhyllan och en plåt längst ner. Låt jästa 30-60 min. Ställ in brödet i ugnen 30-40 min. Lägg ngr isbitar på plåten längst ner. Sänk till 250 grader, men har de efter 15 min mkt färg sänker du till 200 grader.  

TÅNGJANSSON
  • 20-30g torkad sockertång eller wakame
  • 6-8 potatisar, strimlad
  • 1 gul lök
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • ca 2 msk tomatpuré
  • 1-2 msk sirap
  • 1-2 tsk kanel
  • 4-5 mortlade nejlikor
  • 2 tsk mald kryddpeppar
  • 1 tsk finhackad ingefära
  • ½ grönsaks-buljongtärning
  • ½ - 1 dl vatten
  • grädde/vegansk grädde
  • smör/veganskt smör
  • ev. ströbröd

Blötlägg tången i kallt vatten tills den är mjuk, ca 10-15 min. Hacka tång och lök i små bitar. Stek tång- och lökhacket i smör. Tillsätt vinäger, tomatpuré, sirap, kanel, nejlikor, kryddpeppar, ingefära, buljongtärning och vatten. Låt småkoka tills vattnet nästan är borta.

Skär potatis i tunna strimlor. Varva potatis och tång-blandning i en ugnsfast form, häll på grädde så att det nästan täcker. Strö ev ströbröd överst. Grädda i 225 grader i ca 45 min eller tills potatisen är mjuk, det är krämigt och fått fin färg.

SMÖR MED KOMBU

  • 25 g osaltat smör

  • 1 msk torkad mald sockertång el. fingertång

  • skal och saft från 1 citron

  • 2-3 krossade vitlöksklyftor

  • ½ torkat lagerblad

  • 1/2-1 tsk örtsalt eller tångsalt

Mixa allt och låt dra en stund innan servering så att smakerna utvecklas.

SMÖR MED RÖRHINNA
  • 100 g mjukt ekologiskt smör

  • ca 1/2 dl urkramad löst packad rörhinna

  • rivet skal från 1 lime

  • 1 hackad grön chili 

  • ev lite havssalt

Klipp rörhinnan i småbitar så är den enklare att mixa. Lägg allt i en mixer och kör till lagom storlek och tills allt blandats ordentligt. Låt dra i kylen en stund innan servering så att smakerna utvecklas.

POTATIS I TÅNG
  • potatis
  • en ruska blåstång eller sågtång

Ruska ut ev. kräftdjur ur tångruskan. Koka potatisen med tång istället för salt.

TÅNGPANNKAKOR

  • 5 dl vetemjöl

  • 8 dl mjölk

  • 2 ägg

  • lite salt

  • ca 3 tsk mald torkad sockertång

  • ca 25 g smält smör + smör att steka i

  • ev lönnsirap till serv.

  • ev grädde till serv.

Vispa ihop allt utom grädde och lönnsirap. Häll det smälta smöret i smeten. Stek pannkakorna i smör. Servera med t ex lönnsirap och vispad grädde.

RIS MED TÅNG

  • ca 10-15 cm fingertång, färsk eller torkad blötlagd, klippt i bitar ca 1-2 cm

  • 3 dl jasmin eller basmatiris

  • 5 dl vatten

  • smör

Koka riset som vanligt eller enligt vad som står på förpackningen, men lägg i bitar av klippt fingertång i kastrullen och en klick smör. Fingertången är god att äta med riset, eller så kan man ta bort den. Tången ger extra smak åt riset.


GRÖN TÅNGSILL

  • 1 pkt 5-minuterssill

  • 1 dl rysk yoghurt

  • 1 dl majonnäs (gör egen eller använd Hellmans majonnäs)

  • 1 dl västerbottenost, riven

  • 1 tsk fransk senap

  • ½ dl finklippt färsk eller fryst rörhinna 

  • ½ vitlöksklyfta

  • lite rivet citronskal

  • chilipeppar, röd

Skär sillbitarna i mindre bitar. Blanda ihop allt och låt dra i kylen i några timmar före servering.

SPREAD MED MAKRILL OCH TÅNG

  • 2 ägg, hårdkokta
  • 110 g philadelphiaost
  • 2 tsk riven pepparrot (ev. mer)
  • 2 ekologiska citroner, juice och zest/rivet skal
  • 2 rökta makrillfileer 350g, utan ben och skinn
  • 2 tsk torkad mald blandad tång eller sockertång

Mixa eller mosa med gaffel ägg, makrill och philadelphiaost. Tillsätt pepparrot, citron och mald tång. Låt dra i kylen. 

KANELPICKLAD FINGERTÅNG
  • ca 5 dl späd färsk fingertång eller sockertång, skuren i bitar 

Lag:

  • 2,5 dl risvinäger
  • 2 dl vatten
  • ½ dl socker (drygt)
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 kanelstång
  • 3 msk japansk soja

Koka upp vatten i en kastrull, lägg i tången och sänk värmen. Låt sjuda tills tången är lagom mjuk. Häll av vattnet och lägg tången i iskallt vatten i ca 5 min. Skär den i bitar.

Blanda allt till lagen i en kastrull och sjud i 10 min. Lägg tången i en glasburk och slå den varma lagen över och låt dra i rumstemperatur i 2-3 dagar. Förvara därefter i kylskåp.

RAW BOLL MED TÅNG
  • 14 mjuka dadlar (ca 150 g), urkärnade

  • 60 g naturella valnötter eller solrosfrön

  • 1 msk tahini

  • 1 msk kokosolja

  • ½ msk malen kanel

  • 1 msk mald torkad sockertång

  • ½ tsk malen kardemumma

  • 1/4 tsk malen kryddpeppar

  • ¼ tsk malen kryddnejlika

  • ¼ tsk havssalt

  • Att rulla i: 4 msk sesamfrön, gärna skalade och oskalade

Mixa allt utom sesamfröna i en matberedare till en kletig blandning, gärna lite grov. Forma små klumpar som du rullar till bollar. Rulla alla bollarna i sesamfrön och ställ i kylskåp.

TÅNGBULLAR

Inspirerat av Saltå Kvarns bullrecept.


Fördeg

5 dl mjölk

600 g dinkelmjöl siktat eller vetemjöl

40-50 g jäst

3 msk torkad mald sockertång


Dag 2

150 g smör, rumstempererat

3 st ägg, rumstempererade

150 g rårörsocker

15 g havssalt

1 msk kardemumma, grovstött

1 tsk vaniljsocker

500 - 600 g dinkelmjöl siktat eller vetemjöl


Fyllning

250 g smör

300 g strösocker

1 tsk finmald torkad sockertång, t ex från Nordic seafarm 

ca 125 g vetemjöl


Till garnering

2 st ägg

smulad sockertång (torkad)


På kvällen – fördeg

  • Blanda mjölk, mjöl, tång och jäst ordentligt tills degen är slät.

  • Täck över bunken med en handduk och ställ in den i kylskåpet över natten. (Fördegen ska stå i kylskåp minst 12 timmar och klarar sig bra upp till 48 timmar om du vill baka senare.)

  • Ta också fram 150 g smör och 3 ägg till dag 2 och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

  • Ta fram fördegen från kylskåpet. Blanda i smör, ägg, rårörsocker, havssalt, kardemumma och vanilj. Det går även bra med ½ tsk vaniljsocker istället. Blanda också i mjölet, börja med 500 g och tillsätt mer- om det behövs.

  • Arbeta degen i en degblandare, 8-15 minuter på låg hastighet. Degen ska vara slät på ytan men ha tydlig stuns. Om man tar upp en bit och drar i den med båda händerna ska den vara lite som en gummisnodd.

  • Lägg ut degen på ett bakbord, vik den på tre så att den får formen av en avlång korv, max 40 cm lång.

  • Låt nu degen vila i 30 minuter, gärna svalt, den ska inte jäsa. Den kan också vila i kylskåpet i några timmar.

  • Blanda under tiden ihop smör, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl till en remons. Rör i några minuter tills massan är slät men inte fluffig.

  • Kavla sedan ut degen så att den blir knappt 1 cm tjock, 30 cm bred och 80 cm lång. Bre remons på den utkavlade degen.

  • Rulla ihop på längden. Skär 2 cm breda remsor. Vrid bullarna så att de blir lite snyggare.

  • Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper, täck över med en kökshandduk och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek. Detta tar ca 1 – 2 timmar.

  • Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över smulor av torkad sockertång, ganska rikligt

  • Grädda i ca 10-12 minuter i 220 grader. Täck över de färdiga bullarna med kökshandduk.


Tångkladdkaka

Gör gärna kakan en dag i förväg så hinner den stelna. Den här kakan har vi bakat till event och matlagningskurser sen 2015 och den gör alltid succé. Vi har t o m gett bort receptet till en kock :) 

250 g mörk choklad
250 g smör
6 ägg

2 3/4 dl strösocker

1 dl vetemjöl (60g)

8 g torkad dulse (rödalg), ca en liten näve torkad.

en nypa salt (flingsalt eller himalayasalt)

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form, 26 cm i diameter.

Finhacka chokladen. Blötlägg dulsen mycket snabbt i kallt vatten. Krama ur den och hacka den fint. Smält smöret och blanda med chokladen tills den smält. Rör ner dulsen och saltet i den smälta chokladen och rör om. Vispa ägg och socker poröst och blanda det med chokladsmöret. Rör ner mjölet, gärna siktat. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min tills smeten precis börjat stelna. Den ska inte vara genomgräddad! Låt kallna och stelna, gärna över natten. Servera med vispad grädde.

Hummerbites i rörhinna

De här godbitarna brukar vi göra med vit fisk, men hummer är faktiskt godast. Funkar bra med havskräftor också.

rörhinna, färsk eller fryst
maizena-mjöl
hummerstjärtar
Skölj rörhinnan i saltat vatten om det inte redan är gjort. Det funkar inte så bra att använda torkad blötlagd rörhinna i det här receptet. Krama ur allt vatten. Blanda rörhinnan med maizena så att det täcker men ej är för tjockt lager. Skaka ur överflödet.
Koka hummern lite kortare tid än du brukar ;) Låt den svala och skala den. Skär den i munsstora bitar och linda rörhinnan runt. Det behöver inte vara så mycket rörhinna. Tryck ej. Värm neutral olja till ca 170 grader. Fritera några bitar i taget, låt rinna av lite på hushållspapper. 
Gott att doppa i en god majonnäs eller ät som de är.

Dulseglass

I Tångbutiken back in the days, sålde vi en tångglass med dulse. Vi döpte den lite vitsigt till Dulse de leche. Karolina Martinson gjorde receptet till den. Här är ett nytt förenklat recept från oss som är vansinnigt gott!

Koka 5 dl vatten, 5 dl socker och 2 rejäla nävar torkad dulse i en kastrull i ca 1 timma. Låt kallna. Sila bort sirapen och använd den till något annat. I glassen ska du använda gojset som blir kvar.
Glass:Vispa 1 burk dulce de leche med 5 dl vispgrädde, 1 rågad msk dulsegojs och en nypa havssalt.
Frys in.
Gott att servera med frysta hallon och kaksmulor.

Här kan du beställa svensk tång

Nordic seafarm

Odlad svensk tång.

Scandsea

Vildplockad svensk tång och produkter.

Kobb

Odlad svensk tång.

Vågrät

Vildplockad svensk tång.