Bli certifierad tångguide!

Masterclass "Seaweed foraging, food & health"

Seaweed foraging, food & health är en utbildning som ger kunskap om tång för att bli certifierad tångguide och jobba som forager, hålla egna event, hålla föredrag och laga mat med tång. Man kan så klart gå kursen för privat intresse också. Det här är Catxalots mest omfattande kurs.

Kursen ges on demand, vilket betyder att du kan börja när du vill. Räkna med att kursen tar minst 6 månader på deltid. De flesta tar ett helt år på sig, i sin egen takt. 

Sen starten i januari 2020 har 30 personer gått kursen. Kursen består av onlineträffar, en fysisk fältdag i Grebbestad och självstudier och övningar i köket. Under hela kursen har du tillgång till läraren som mentor om du t ex vill skapa egna events och produkter. Inga förkunskaper behövs. 

Denna kurs skiljer sig från Catxalots andra kurser genom att den ger en mycket djupare och bredare kunskap än de andra kurserna. Det är en utbildning där du även investerar tid i övningar i köket och inläsning av ganska mycket kurslitteratur som vi valt ut utifrån kunskap och erfarenhet av vad som efterfrågas.

Detta lär du dig

  • olika arter
  • skördning
  • hantering
  • torkning
  • lagring
  • lagstiftning
  • matlagning 
  • medicinsk forskning och hälsoaspekter
  • miljöaspekter
  • näringsinnehåll
  • tungmetaller
  • förädling
  • lite om odling

Mål

Du ska efter kursen ha tillräcklig kunskap för att kunna svara på de vanliga frågor som ställs på ett event eller föredrag om tång. Du ska ha fått en mycket positiv upplevelse av havet, tången och dess betydelse och en vilja att förmedla upplevelsen vidare. Du ska efter avslutad kurs ha tillräckligt med kunskap för att kunna och våga experimentera med tång i mat.

Detta ingår i priset

  • 3 möten online med presentationer och samtal
  • 1 cookalong (matlagning online) 
  • 1 fältdag i Grebbestad med snorkling och gemensam matlagning
  • hyra av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset och skördeutrustning
  • ett paket med olika sorters torkad tång för egna experiment
  • 1 Opinel tångkniv
  • kurskompendium och litteraturlista med vetenskapliga artiklar, böcker, filmer, poddar m.m.
  • receptkompendier
  • Tångguiden
  • Boken Plocka tång & strandväxter
  • coaching av läraren om du t ex vill göra egna produkter eller events
  • kursintyg
Kursen passar
  • dig som vill jobba inom marin turism och naturturism
  • dig som vill bli forager
  • kockar
  • produktutvecklare och matkreatörer
  • dig som startar ett tångföretag
  • privatpersoner som vill lära sig mycket

Pris

9500:- exkl. moms. (11.875 :- inkl. 25% moms). Vid avbokning eller sjukanmälan fram till kursstart återbetalas hela summan. Om du blir sjuk under kursens gång kan du fullfölja kursen lite längre fram. Olycksfallsförsäkring: du behöver ha en egen olycksfallsförsäkring om du skulle skada dig under fältdagen, så kolla att du har en försäkring.

Plats: Grebbestad eller Grundsund  & online
Datum: Du väljer själv när du vill börja. Fältdagen sker nån gång april-oktober när det inte är så kallt i vattnet. Kursen ges på begäran, vilket betyder att du kan börja när du vill. Om det funkar så kommer du att vara med på onlinemöten och fältdag tillsammans med andra som går kursen samtidigt.

Kurskompendium, litteraturlista och låda med tång skickas vid din kursstart när kursavgiften är betald.
Har du frågor? Kontakta Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299. Skicka in en intresseanmälan i formuläret nedan eller maila mig, så kontaktar jag dig.


Intresseanmälan Masterclass

"Kursen var verkligen en ögonöppnare för mer kunskap."

"Kursen har varit helt perfekt och väckt min nyfikenhet för mer."

"Min nyfikenhet och förståelse har fördjupats i detta spännande ämne.".

Certifierade tångguider

Elever från "Seaweed foraging, food & health"

Här är några av de elever som blivit certifierade tångguider. De flesta startar företag eller börjar jobba med tång i ett befintligt företag. 

Hayfenan

Eva-Maria Hay, Varberg. Tillverkar kort och tavlor med tång, föredrag, tångsafaris. Sprider kunskap och ödmjukhet om havets trädgård. Företag: Hayfenan

Taste by Louise

Louise Johansson. Kock, matstylist, cookalongs med tång. Vinnare av Sveriges Mästerkock 2011. Företag: Taste by Louise

Celectia

Kathrin är guide, sportdykare och UV-fotograf. Dykutfärder med tångtema, UV-foton och tångmatlagningskurser. Företag: Celectia 

Tångkullan

Anna Wångmar, Öckerö och Dalarna. Events och tångprodukter med hälsoprofil. Företag: Tångkullan

Ute på Udden

Jeanette Bäfverfeldt, Kalvsund Göteborg. Hemma hos-restaurang och events med tång. Företag: Ord & Smaker/Ute på Udden

Steninge Kuststation

Catarina Arvidsson på Steninge Kuststation. Boende, mat och upplevelser. Tång på menyn, events. Företag: Steninge Kuststation

Tångknuten

Emily Knuut håller tångsafaris i Kungsbacka och Lysekil. Webbutik med tångprodukter. Företag: Tångknuten

KAIRA Nordic

Hanna Wånge plockar tång till både företag och privatpersoner. Torkat eller färskt.Kaira Nordic

Jaget Laget Företaget

Martina Söderbom har tångutflykter m.m. Se @_havsfolk_ på Instagram

14draget

Mor och dotter Ekstedt håller tångevents, föredrag m.m. Bohus Malmön och Göteborg.@14draget

Maria Ray Johansson

Konstnär som nu använder tång i vävnader. Maria Ray Johansson

.

.

Kursledare Linnéa Sjögren

Linnea Sjögren driver företaget Catxalot AB som sedan 2014 har introducerat tång på den svenska marknaden. Hon har haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång sedan 2014 och har producerat tångprodukter under eget märke.
Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media.
Linnea har även under flera år försett flera av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med färsk tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intresse för nya etableringar av tångodlingar, produkter och nya företag i Sverige. Hon är sekreterare i branschföreningen Svenskt Vattenbruk och SjömatLinnea har skrivit boken Tångguide, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i över 3000 exemplar. Hon har tillsammans med Karolina Martinson skrivit boken Plocka tång & strandväxter, NoK förlag. Läs mer om Linnéa.


Referenser

  • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. Msc-ambassadör.  

  • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.

  • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.

  • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist och författare när det gäller vilda växter och mat. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.

  • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.

Priser & nomineringar

Vinnare av Nyskaparstipendiet 2015
Vinnare av Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019
Thordénstiftelsens Miljöpris 2021Nominerad till Västra Gastronomiska akademins pris 2022