Seaweed Masterclass & Tångodlarkurs

Catxalot erbjuder en masterclass om alger och tång, samt en påbyggnadskurs i Tångodling och produktutveckling. Tångodlingskursen ges i samarbete med Anna Wångmar från Tångkullan.

Seaweed Masterclass: "Seaweed foraging, food & health"

Seaweed foraging, food & health är en utbildning som ger kunskap om tång för att bli certifierad tångguide och jobba som forager, hålla egna event, hålla föredrag och laga mat med tång. Man kan så klart gå kursen av privat intresse också. Det här är Catxalots mest omfattande kurs. Om du vill börja odla tång så har vi en kurs för det också: Tångodling och produktutveckling - nybörjarkurs.

Kursen ges on demand, vilket betyder att du kan börja när du vill. Räkna med att kursen tar minst 6 månader på deltid. De flesta tar ett helt år på sig, i sin egen takt. Kursen består av en fysisk fältdag och 4 onlineträffar samt inläsning av ganska mycket kurslitteratur som vi valt ut samt övningar hemma i köket.

Sen starten i januari 2020 har 35 personer gått kursen. Under hela kursen har du tillgång till läraren som mentor om du t ex vill skapa egna events och produkter. Inga förkunskaper behövs. 

Denna kurs skiljer sig från Catxalots andra kurser genom att den ger en mycket djupare och bredare kunskap än de andra kurserna. 

Detta lär du dig

  • olika ätliga arter i Sverige
  • hållbar skördning
  • historik
  • användning historiskt i världen
  • lagring
  • lagstiftning
  • matlagning
  • medicinsk forskning och hälsoaspekter
  • miljöaspekter
  • näringsinnehåll
  • tungmetaller
  • förädling
  • lite om odling

Mål

Du ska efter kursen ha tillräcklig kunskap för att kunna svara på de vanliga frågor som ställs på ett event eller föredrag om tång. Du ska ha fått en mycket positiv upplevelse av havet, tången och dess betydelse och en vilja att förmedla upplevelsen vidare. Du ska efter avslutad kurs ha tillräckligt med kunskap för att kunna och våga experimentera med tång i mat.

Detta ingår i priset

  • minst 3 möten online (Zoom) med presentationer och samtal
  • 1 cookalong (matlagning online) 
  • 1 fältdag i Grebbestad med snorkling med Catxalot och gemensam matlagning
  • hyra/lån av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset och skördeutrustning
  • ett paket med olika sorters torkad tång för egna experiment
  • kurskompendium och litteraturlista med vetenskapliga artiklar, böcker, filmer, poddar m.m. som Catxalot valt ut 
  • receptkompendier
  • Tångguiden
  • Boken Plocka tång & strandväxter
  • coaching av läraren om du t ex vill göra egna produkter eller events
  • kursintyg
Kursen passar
  • dig som vill jobba inom marin turism och naturturism
  • dig som vill bli forager
  • kockar och andra i livsmedelsbranschen
  • produktutvecklare och matkreatörer
  • dig som startar ett tångföretag
  • privatpersoner som vill lära sig mycket

Pris

9500:- exkl. moms. (11 875 :- inkl. 25% moms). Vid avbokning eller sjukanmälan fram till kursstart återbetalas hela summan. Om du blir sjuk under kursens gång kan du fullfölja kursen lite längre fram. Olycksfallsförsäkring: du behöver ha en egen olycksfallsförsäkring om du skulle skada dig under fältdagen, så kolla att du har en försäkring. Du måste kunna simma.

Plats: Grebbestad, Grundsund eller Smögen & online (Zoom).
Datum: Du väljer själv när du vill börja. Fältdagen sker nån gång april-oktober när det inte är så kallt i vattnet. Kursen ges på begäran, vilket betyder att du kan börja när du vill. Om det passar så kommer du att vara med på onlinemöten och fältdag tillsammans med andra som går kursen samtidigt.

Kurskompendium, litteraturlista och låda med tång skickas vid din kursstart när kursavgiften är betald.
Har du frågor? Kontakta Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299. Skicka in en intresseanmälan i formuläret nedan eller maila mig, så kontaktar jag dig.


Intresseanmälan Masterclass

"Kursen var verkligen en ögonöppnare för mer kunskap."

"Kursen har varit helt perfekt och väckt min nyfikenhet för mer."

"Min nyfikenhet och förståelse har fördjupats i detta spännande ämne.".

Certifierade tångguider

Elever från "Seaweed foraging, food & health"

Här är några av de elever som blivit certifierade tångguider. De flesta startar företag eller börjar jobba med tång i ett befintligt företag. 

Hayfenan

Eva-Maria Hay, Varberg. Tillverkar kort och tavlor med tång, föredrag, tångsafaris. Sprider kunskap och ödmjukhet om havets trädgård. Företag: Hayfenan

Taste by Louise

Louise Johansson. Kock, matstylist, cookalongs med tång. Vinnare av Sveriges Mästerkock 2011. Företag: Taste by Louise

Celectia

Kathrin är guide, sportdykare och UV-fotograf. Dykutfärder med tångtema, UV-foton och tångmatlagningskurser. Företag: Celectia 

Tångkullan

Anna Wångmar, Öckerö och Dalarna. Events och tångprodukter med hälsoprofil. Företag: Tångkullan

Ute på Udden

Jeanette Bäfverfeldt, Kalvsund Göteborg. Hemma hos-restaurang och events med tång. Företag: Ord & Smaker/Ute på Udden

Steninge Kuststation

Catarina Arvidsson på Steninge Kuststation. Boende, mat och upplevelser. Tång på menyn, events. Företag: Steninge Kuststation

Tångknuten

Emily Knuut håller tångsafaris i Kungsbacka och Lysekil. Webbutik med tångprodukter. Företag: Tångknuten

KAIRA Nordic

Hanna Wånge plockar tång till både företag och privatpersoner. Torkat eller färskt.Kaira Nordic

Jaget Laget Företaget

Martina Söderbom har tångutflykter m.m. Se @_havsfolk_ på Instagram

14draget

Mor och dotter Ekstedt håller tångevents, föredrag m.m. Bohus Malmön och Göteborg.@14draget

Maria Ray Johansson

Konstnär som nu använder tång i vävnader. Maria Ray Johansson

Matilda Runeson

Utbildningsledare på YA Yrkeshögskola och Gotland som arbetar med affärsutveckling och besöksnäring Gotland-Småland, Food & Beverage Management Executive. 

Referenser

  • Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. Msc-ambassadör.  

  • Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.

  • Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.

  • Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist och författare när det gäller vilda växter och mat. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.

  • Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.

Priser & nomineringar

  • Vinnare av Nyskaparstipendiet 2015
  • Vinnare av Matverk Bohuslän 2015
  • Nominerade till Livsmedelspriset 2019
  • Thordénstiftelsens Miljöpris 2021Nominerad till Västra Gastronomiska akademins pris 2022
  • Vinnare av Årets måltidslitteratur, kategorin undervisningslitteratur. 2023