Seaweed foraging, food & health är en utbildning som ger kunskap om tång för att bli certifierad tångguide och jobba som forager, hålla egna event, hålla föredrag och laga mat med tång. Man kan så klart gå kursen för privat intresse också. Det här är Catxalots mest omfattande kurs.
Kursen ges on demand, vilket betyder att du kan börja när du vill. Räkna med att kursen tar minst 6 månader på deltid. De flesta tar ett helt år på sig, i sin egen takt.
Sen starten i januari 2020 har 30 personer gått kursen. Kursen består av onlineträffar, en fysisk fältdag i Grebbestad och självstudier och övningar i köket. Under hela kursen har du tillgång till läraren som mentor om du t ex vill skapa egna events och produkter. Inga förkunskaper behövs.
Denna kurs skiljer sig från Catxalots andra kurser genom att den ger en mycket djupare och bredare kunskap än de andra kurserna. Det är en utbildning där du även investerar tid i övningar i köket och inläsning av ganska mycket kurslitteratur som vi valt ut utifrån kunskap och erfarenhet av vad som efterfrågas.
Detta lär du dig
Mål
Du ska efter kursen ha tillräcklig kunskap för att kunna svara på de vanliga frågor som ställs på ett event eller föredrag om tång. Du ska ha fått en mycket positiv upplevelse av havet, tången och dess betydelse och en vilja att förmedla upplevelsen vidare. Du ska efter avslutad kurs ha tillräckligt med kunskap för att kunna och våga experimentera med tång i mat.
Detta ingår i priset
Pris
9500:- exkl. moms. (11 875 :- inkl. 25% moms). Vid avbokning eller sjukanmälan fram till kursstart återbetalas hela summan. Om du blir sjuk under kursens gång kan du fullfölja kursen lite längre fram. Olycksfallsförsäkring: du behöver ha en egen olycksfallsförsäkring om du skulle skada dig under fältdagen, så kolla att du har en försäkring.
Plats: Grebbestad eller Grundsund & online
Datum: Du väljer själv när du vill börja. Fältdagen sker nån gång april-oktober när det inte är så kallt i vattnet. Kursen ges på begäran, vilket betyder att du kan börja när du vill. Om det funkar så kommer du att vara med på onlinemöten och fältdag tillsammans med andra som går kursen samtidigt.
Kurskompendium, litteraturlista och låda med tång skickas vid din kursstart när kursavgiften är betald.
Har du frågor? Kontakta Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299. Skicka in en intresseanmälan i formuläret nedan eller maila mig, så kontaktar jag dig.
"Kursen var verkligen en ögonöppnare för mer kunskap."
"Kursen har varit helt perfekt och väckt min nyfikenhet för mer."
"Min nyfikenhet och förståelse har fördjupats i detta spännande ämne.".
Eva-Maria Hay, Varberg. Tillverkar kort och tavlor med tång, föredrag, tångsafaris. Sprider kunskap och ödmjukhet om havets trädgård. Företag: Hayfenan
Louise Johansson. Kock, matstylist, cookalongs med tång. Vinnare av Sveriges Mästerkock 2011. Företag: Taste by Louise
Kathrin är guide, sportdykare och UV-fotograf. Dykutfärder med tångtema, UV-foton och tångmatlagningskurser. Företag: Celectia
Anna Wångmar, Öckerö och Dalarna. Events och tångprodukter med hälsoprofil. Företag: Tångkullan
Jeanette Bäfverfeldt, Kalvsund Göteborg. Hemma hos-restaurang och events med tång. Företag: Ord & Smaker/Ute på Udden
Catarina Arvidsson på Steninge Kuststation. Boende, mat och upplevelser. Tång på menyn, events. Företag: Steninge Kuststation
Emily Knuut håller tångsafaris i Kungsbacka och Lysekil. Webbutik med tångprodukter. Företag: Tångknuten
Hanna Wånge plockar tång till både företag och privatpersoner. Torkat eller färskt.Kaira Nordic
Martina Söderbom har tångutflykter m.m. Se @_havsfolk_ på Instagram
Konstnär som nu använder tång i vävnader. Maria Ray Johansson
Utbildningsledare på YA Yrkeshögskola och Gotland som arbetar med affärsutveckling och besöksnäring Gotland-Småland, Food & Beverage Management Executive.
Linnea Sjögren driver företaget Catxalot AB som sedan 2014 har introducerat tång på den svenska marknaden. Hon har haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång sedan 2014 och har producerat tångprodukter under eget märke.
Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media.
Linnea har även under flera år försett flera av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med färsk tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intresse för nya etableringar av tångodlingar, produkter och nya företag i Sverige. Hon är sekreterare i branschföreningen Svenskt Vattenbruk och Sjömat. Linnea har skrivit boken Tångguide, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i över 3000 exemplar. Hon har tillsammans med Karolina Martinson skrivit boken Plocka tång & strandväxter, NoK förlag. Läs mer om Linnéa.
Frida Ronge, prisbelönad kock, författare, krögare. TAK Stockholm. Msc-ambassadör.
Sofia B Olsson, head chef, operations chef på Vrå Göteborg. Aktiv inom hållbarhetsfrågor.
Stefan Eriksson, Årets kock 2005, Exceptionell råvara, råvaruansvarig Årets kock 2019.
Lisen Sundgren, Sveriges främsta specialist och författare när det gäller vilda växter och mat. Har bl a skrivit prisbelönade Det vilda köket och Vildvuxet.
Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige. Specialist på matturism och strategisk företagsutveckling.
Vinnare av Nyskaparstipendiet 2015
Vinnare av Matverk Bohuslän 2015
Nominerade till Livsmedelspriset 2019
Thordénstiftelsens Miljöpris 2021Nominerad till Västra Gastronomiska akademins pris 2022
Postadress: Catxalot AB, Gata 23, 457 95 Grebbestad. Catxalot, Grebbestad. Copyright © 2019