Kurser och utbildningar

Catxalot vill att alger och tång ska bli en självklarhet i produkter och på tallriken, så därför gör vi vårt bästa för att sprida kunskapen om denna fantastiska tillgång. Här ser du vår Masterclass och den nya kursen om tångodling och produktutvecking!

Tångodling och produktutveckling - nybörjarkurs

Drömmer du om att bli tångbonde med en egen odling i havet? På den här kursen får du lära dig allt som behövs för att komma igång!

Vi ses på tre onlineträffar där du får lära dig om tillståndsprocessen, val av odlingsplats, lagar och regler, hur du får tag i försådda linor, skördar och inspiration hur du kan komma igång med egen produktutveckling. Dessutom pratar vi om hållbarhet, lagring och hur läget ser ut i Sverige idag. Samt goda råd.

Bakom kursen står

Anna Wångmar, Tångkullan, driver sedan 2020 Tångkullan AB med sin familj och levererar produkter & tjänster med svensk tång. Anna var även en av grundarna till tångodlingen Ten Island Seafarm i Göteborgs norra skärgård. Ten Island Seafarm var bl a först med att sälja odlad tång på Göteborgs Fiskauktionen.

Linnéa Sjögren, Catxalot, som även håller i Seaweed Masterclass, Seaweed foraging, food & health. Catxalot har i 10 år arbetat med att undervisa och inspirera människor i hur man plockar tång hållbart och lagar mat på den.

Kursen är en påbyggnadskurs till Seaweed Masterclass, men fungerar också som fristående för den som har grundläggande kunskap om alger.

Omfattning

3 onlineträffar á 1,5 timme samt kurslitteratur. Vi samarbetar med Sveriges tångbönder och kommer guida deltagarna vidare till att kunna etablera värdefulla kontakter med dessa nyckelaktörer. Vi samverkar även med branschorganisationen Svenskt vattenbruk och sjömat.

Start februari 2024!

Datum för träffarna: kl. 18.00-19.30 den 7/2, 7/3 och 18/4.

Pris

4500:- exkl. 25% moms.

Anmälan & Kontakt

tangkullan.se, info@tangkullan.se

Anmäl dig till: catxalot.se, info@catxalot.se



Seaweed Masterclass

Seaweed foraging, food & health är en utbildning som ger kunskap om tång för att bli tångguide, jobba som forager, hålla egna event och föredrag och laga mat med tång. Man kan så klart gå kursen av privat intresse också. Det här är Catxalots mest omfattande kurs.

Kursen ges on demand, vilket betyder att du kan börja när du vill. Räkna med att kursen tar minst 6 månader på deltid. De flesta tar ett helt år på sig, i sin egen takt. Kursen består av en fysisk fältdag och 4 onlineträffar samt inläsning av ganska mycket kurslitteratur som vi valt ut samt övningar hemma i köket.

Sen starten i januari 2020 har 35 personer gått kursen. Under hela kursen har du tillgång till läraren som mentor om du t ex vill skapa egna events och produkter. Inga förkunskaper behövs.

Denna kurs skiljer sig från Catxalots andra kurser genom att den ger en mycket djupare och bredare kunskap än de andra kurserna.

Detta lär du dig

  • olika ätliga arter i Sverige
  • hållbar skördning
  • historik
  • användning historiskt i världen
  • lagring
  • lagstiftning
  • matlagning
  • medicinsk forskning och hälsoaspekter
  • miljöaspekter
  • näringsinnehåll
  • tungmetaller
  • förädling
  • lite om odling

Mål

Du ska efter kursen ha tillräcklig kunskap för att kunna svara på de vanliga frågor som ställs på ett event eller föredrag om tång. Du ska ha fått en mycket positiv upplevelse av havet, tången och dess betydelse och en vilja att förmedla upplevelsen vidare. Du ska efter avslutad kurs ha tillräckligt med kunskap för att kunna och våga experimentera med tång i mat.

Detta ingår i priset

  • minst 3 möten online (Zoom) med presentationer och samtal
  • 1 cookalong (matlagning online)
  • 1 fältdag i Grebbestad med snorkling med Catxalot och gemensam matlagning
  • hyra/lån av torrdräkt/våtdräkt/vadarbyxor, snorkelset och skördeutrustning
  • ett paket med olika sorters torkad tång för egna experiment
  • 1 tångkniv
  • kurskompendium och litteraturlista med vetenskapliga artiklar, böcker, filmer, poddar m.m. som Catxalot valt ut
  • receptkompendier
  • Tångguiden
  • Boken Plocka tång & strandväxter
  • coaching av läraren om du t ex vill göra egna produkter eller events
  • kursintyg
Kursen passar
  • dig som vill jobba inom marin turism och naturturism
  • dig som vill bli forager
  • kockar och andra i livsmedelsbranschen
  • produktutvecklare och matkreatörer
  • dig som startar ett tångföretag
  • privatpersoner som vill lära sig mycket

Pris

9500:- exkl. moms. (11 875 :- inkl. 25% moms). Vid avbokning eller sjukanmälan fram till kursstart återbetalas hela summan. Om du blir sjuk under kursens gång kan du fullfölja kursen lite längre fram. Olycksfallsförsäkring: du behöver ha en egen olycksfallsförsäkring om du skulle skada dig under fältdagen, så kolla att du har en försäkring. Du måste kunna simma.

Plats: Grebbestad, Grundsund eller Smögen & online (Zoom).
Datum: Du väljer själv när du vill börja. Fältdagen sker nån gång april-oktober när det inte är så kallt i vattnet. Kursen ges på begäran, vilket betyder att du kan börja när du vill. Om det passar så kommer du att vara med på onlinemöten och fältdag tillsammans med andra som går kursen samtidigt.

Kurskompendium, litteraturlista och låda med tång skickas vid din kursstart när kursavgiften är betald.
Har du frågor? Kontakta Linnéa Sjögren, linnea@catxalot.se Tel. 070-9147299. Skicka in en intresseanmälan i formuläret nedan eller maila mig, så kontaktar jag dig.




Onlinekurs

Komplettera tångkursen med Catxalots onlinekurserr. Eller gå en onlinekurs istället om du inte kan komma på en fysisk kurs.

Kurserna innehåller texter, artiklar, presentationer, filmer bilder och quiz. Hösten 2023 lanserar vi en ny kurs: Fermentera med tång. I samarbete med Nina Mong.
  • hur man skördar hållbart
  • vad som finns var i Sverige att plocka
  • näringsinnehåll och tungmetaller
  • rensning, förvaring, torkning
  • säsonger
  • tillagning, hantering och recept
Du har tillgång till kurserna i 100 dagar. Pris €10 styck.
Läs mer om kurserna.

Elever på Seaweed masterclass

De första tre åren har nästan 40 personer gått Seaweed masterclass. Flera nya företag har startats och ännu fler har blivit tångfrälsta. Här är några bilder på tidigare elever när vi haft fältdagen.

Kursledare : Linnéa Sjögren

Linnea Sjögren driver företaget Catxalot AB som sedan 2014 har introducerat tång på den svenska marknaden. Hon har haft kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång sedan 2014 och har producerat tångprodukter under eget märke.
Catxalot har ofta lyfts som ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba med mat- och naturturism och har synts mycket i media.

Linnea har även under flera år försett flera av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med färsk tång. Hon brinner för att sprida kunskap om tång som en ny hållbar råvara och skapa intresse för nya etableringar av tångodlingar, produkter och nya företag i Sverige. Hon är f. d. sekreterare i branschföreningen Svenskt Vattenbruk och Sjömat


Linnea har skrivit boken Tångguide, en när-var-hur guide för tio svenska tångarter som har sålts i ca 3500 exemplar. Hon har även skrivit boken Plocka tång & strandväxter, NoK förlag, som har sålts i ca 5000 exemplar.