Manifest

Catxalots manifest från 2014, skrivet av Jonas Pettersson som startade Catxalot med Linnéa Sjögren i maj 2013. I januari 2014 lanserades Catxalots första produkter. Manifestet gäller i allra högsta grad fortfarande.

"Det är många som tycker saker om Catxalot just nu. Som gillar det vi gör, berättar hur enkelt för oss det blir att växa, hur vi ska göra för att ta steget över till storskalig produktion, expansion på andra marknader, hur dom kan sälja in oss till olika grossister, varuhuskedjor, stormarknader. Det är otroligt peppande och kul med all kärlek. Det är fantastiskt att så många tror på vårt företag och vår idé. Det är bara ett problem - vi vill inte växa okontrollerat.


Vi vill inte rekrytera underbetalda thailändska bärplockare för att plocka tång åt oss. Vi vill inte starta en tångberedningsfabrik, oavsett hur många jobb det skulle skapa på västkusten. Vårt mål är inte att bli störst, att ständigt växa.

Vi gillar att vara en liten firma. Vi gillar att tillgången på våra produkter bestäms av havet, årstiden och vädret. Vi älskar det faktum att allt som vi säljer har passerat våra egna händer.

Vi var på en sammankomst för ett tag sedan där årets företagare skulle utses. Vinnaren var ett lågprisvaruhus som nyligen skaffat en ännu större affär med ännu mer yta. När vinnaren fick frågan “Vad är din vision för företaget?” blev det först tyst och sedan svarade han “Att växa och öka omsättningen". Där och då insåg vi att vi behövde formulera en egen vision.

För varför håller vi på? Dels naturligtvis av helt igenom egoistiska motiv. Som att vi vill spendera mer tid utomhus, att vi älskar att bejaka vår nyfikenhet och upptäckarlust, att vi gillar att styra vår egen tid. Men det finns även ett annat motiv.

Vi vill vi locka ut dig i havet! Vi vill att just du ska ta dig ut till havet, plocka din mat, ta med den hem och tillaga den. För vi tror att genom att se var maten kommer ifrån, var och hur den växer, blir vi bättre på att känna igen god mat, bättre på att uppskatta den och bättre på att skydda miljön där den växer.

För sorgligt nog är den vanligaste frågan vi får om tång “Är det farligt?” och en del av rädslan som finns bakom den frågan verkar bottna i en tro på att “säker” mat måste komma från någon sorts säker och allt igenom hygienisk plats där den direkt strålas, pastöriseras och vakuumförpackas innan den når sin konsument. En tro att fabriken och laboratoriet är bättre än havet och marken.

För oss är det helt galet. God mat växer ur gödsel, inte provrör.

Det finns inget “någon annanstans” där havet är rent och fiskstimmen täta. Allt vi har är ett enda sammanhängande hav som vi antingen förstör eller sköter om.

Så om vi skulle få frågan “Vad är er vision?” idag skulle vi antagligen svara:


Att få människor att återknyta banden till havet. Att visa dem sambandet mellan maten vi äter och havet den kommer ur. Att entusiasmera människor för tång som mat genom workshops, föredrag och liknande samt att sälja tång och tångprodukter till dom som inte kan eller vill plocka den själv.